Kakkerlakken
readtime 2 Minuten

Hoe lang kan een kakkerlak leven zonder hoofd?

22 nov 2019 • Redactie

Hoe lang kan een kakkerlak leven zonder hoofd? Dat het een taai beestje is, dat weten we, maar zonder hoofd kunnen leven is toch behoorlijk ‘next level’. Is dit echt mogelijk? Kan een kakkerlak zo nog op zijn benen staan en een leven leiden? Dit mysterie wordt zo voor je ontrafeld...

Een kakkerlak zonder hoofd... dan bloedt hij toch dood?

Insecten zoals kakkerlakken hebben een open bloedsomloop. Het bloed stroomt dan vrij door het lichaamsweefsel en heeft niet veel druk nodig om vooruit te kunnen worden gepompt. Bij mensen is dit anders: die hebben een gesloten bloedsomloop en dat betekent dat het bloed door vele gesloten delen (aderen en slagaderen) door het lichaam wordt gepompt. 

Wat dit concreet inhoudt? Kakkerlakken bloeden niet leeg als hun hoofd eraf gaat. Bij mensen spuit of gutst het bloed er juist uit. Sterker nog: als een kakkerlak wordt onthoofd, dan klontert het bloed de nekopening dicht en blijft het bloed gewoon in het lichaam.

Maar kan een kakkerlak wel doorleven zonder zijn hersenen?

Kakkerlakken hebben meerdere ‘breinen’. Het brein dat in hun hoofd zit stuurt de ogen en de antennes aan, maar die is de kakkerlak hoe dan ook kwijt. Verder is elk lichaamsdeel van de kakkerlak voorzien van ganglia (groepen zenuwcellen). Een kakkerlak zonder hoofd zal hierdoor nog op aanrakingen kunnen reageren. Zelfs staan en rennen is nog mogelijk. 

Hoe zit het dan met ademen en eten?

Kakkerlakken ademen niet door hun mond, maar door siphonen: dit zijn ademhalingsbuisjes in hun lichaam. Wordt een kakkerlak onthoofd, dan kan hij door de siphonen nog steeds zuurstof opnemen. En eten of drinken zonder hoofd? Dat gaat natuurlijk niet.

Hoe lang kan een kakkerlak zonder hoofd leven?

Hoe lang leeft een kakkerlak zonder hoofd… De een zegt drie dagen. De ander een week. Weer een ander zegt een paar weken. Elke partij kan gelijk hebben, want de precieze duur van de ‘survival’ hangt namelijk af van verschillende factoren. 

  • Misschien wordt het lijf snel opgepeuzeld door een roofdier(tje). 
  • Misschien loopt het lijf een virus of een schimmel op. 
  • Kakkerlakken kunnen weken van één maaltijd leven. Heeft de kakkerlak voor zijn  onthoofding nog gegeten en gedronken, dan zal het lijf nog lang kunnen meegaan.

Hoe legt de hoofdloze kakkerlak uiteindelijk het loodje?

Het hoofd is weg, dus de kakkerlak zal nooit meer voedsel of vocht tot zich kunnen nemen. De kakkerlak zal ook niet al te veel bewegen, want dat kost energie. En hoe minder energie, hoe sneller de dood zal intreden. Uiteindelijk zal de kakkerlak uithongeren en sterven.

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder