Kakkerlakken
readtime 1 Minuten

Kan een kakkerlak vliegen?

22 nov 2019 • Redactie

Kan een kakkerlak vliegen? Het is te hopen van niet, want anders kunnen ze nog sneller bij je binnen belanden. Bovendien krijg je al rillingen bij de gedachte dat ze in je haar vliegen en daar verstrikt raken. Gelukkig hebben wij een duidelijk antwoord op de veelgestelde vraag of kakkerlakken kunnen vliegen of niet!

Kan een kakkerlak vliegen, dus?

Sommige soorten wel, zoals de Amerikaanse kakkerlak. Deze neemt echter niet de moeite, want hij kan sneller lopen dan vliegen. Andere veel voorkomende soorten in ons land, zoals de Duitse kakkerlak of de oosterse kakkerlak, vliegen ook niet, maar kunnen wel zweven. Want ja, alle kakkerlakken hebben vier vleugels en met twee daarvan kunnen ze hun zweefvluchten uitvoeren. Glimmende bruine, roodbruine of zwarte vleugels die in een bepaald licht bijna slijmerig lijken. Ugh!

Hoe beweegt een kakkerlak zich dan voort?

Kakkerlakken kunnen met hun drie paar poten een meter per seconde afleggen. Trippelend, rennend, lopend… of hoe je hun beweging ook maar wilt noemen. Echter, wil een kakkerlak het snelste insect van de wereld worden, dan moeten hij eerst de zandloopkever verslaan. Die kan - mede door zijn lange poten - maar liefst 2,5 meter afleggen per seconde. Het is dat hij door een gouden medaille geplet kan worden dat deze hem niet wordt aangereikt...

Die kakkerlak krijg ik dus nooit te pakken?

Niet met de blote hand. Dat is overigens ook niet aan te raden, want als je in contact komt met een kakkerlak - of met zijn uitwerpselen - kun je een nare ziekte oplopen. Verstandiger is om een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen die kakkerlakken met insecticide of lokaasgel te pakken kan krijgen. Yep, al gaat de kakkerlak nog zo snel: met behulp van een kenner achterhaal je hem wel!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder