Kakkerlakken
readtime 5 Minuten

Oosterse kakkerlak

22 nov 2019 • Redactie

Oosterse kakkerlak aangetroffen? Of twijfel je nog of dit beestje echt aanwezig is? Je kunt binnen een dag al uitsluitsel krijgen als je een deskundige bestrijder inschakelt voor een inspectie én een behandeling. Toch eerst iets meer leren over dit ongedierte? Dan heb je nu het juiste artikel op je telefoon, laptop of computer geopend!

Waar komt de oosterse kakkerlak vandaan?

De oosterse kakkerlak komt - zoals de naam al doet vermoeden - oorspronkelijk uit Azië. In ons land wordt dit beest ook wel ‘bakkerstor’ genoemd: een beetje bedrieglijke naam, want het is geen tor, maar een kakkerlak. Waarom dit ongedierte zo wordt genoemd? Oosterse kakkerlakken zijn dol op warme temperaturen: idealiter verblijven ze graag op plekken waar de thermometer tussen de 20 en de 29 graden aantikt, bijvoorbeeld in bakkerijen. Daar kan de oosterse kakkerlak zijn geluk niet op...

Hoe herken ik een oosterse kakkerlak?

Mocht je het geluk - of de pech - hebben om een oosterse kakkerlak eens wat nader te bekijken, dan kun je hem aan de hand van de volgende kenmerken identificeren:

 • Kleur: donkerbruin tot zwart
 • Het lichaam is plat en lijkt wel wat op dat van een kever.
 • De mannetjes zijn vaak wat lichter dan de vrouwtjes.
 • Lengte: 21 tot 28 millimeter (excl. antennes)
 • Alleen mannetjes hebben vleugels, maar kunnen niet vliegen.
 • De vrouwtjes zijn wat breder dan de mannetjes.

Hoe komen ze in ons land terecht?

Veel oosterse kakkerlakken komen in ons land door internationaal transport. Ze zitten dan bijvoorbeeld in een - ongecontroleerde - partij met vruchten of grondstoffen. Eenmaal aangekomen kunnen ze zich (ongezien) verder verspreiden. Tot nu toe zijn oosterse kakkerlakken dan ook op plekken zoals deze gesignaleerd:

 1. Woonhuizen
 2. Hotels
 3. Restaurants 
 4. Bedrijven in levensmiddelen
 5. Zorginstellingen
 6. Wasserijen
 7. Rioleringen

De oosterse kakkerlak komt gelukkig niet zo vaak voor als de gewone kakkerlak, ofwel de Duitse kakkerlak. Toch betekent dit niet dat je je aandacht mag laten verslappen als het gaat om de hygiëne en de bouwkundige staat van je pand. Want als de oosterse kakkerlakken tóch komen, dan kunnen ze voor heel wat ellende zorgen!

Schade door oosterse kakkerlakken: wat kan ik verwachten?

 1. Oosterse kakkerlakken lusten alles, maar knagen het liefst aan producten die suiker en/of zetmeel bevatten. Vinden ze niet zo snel iets van hun gading, dan kunnen ze zich ook op dode insecten en soortgenoten storten. 
 2. Ze tasten je voedselvoorraden aan en kunnen deze met nare bacteriën besmetten. Wat is aangetast, moet je dus ook meteen weggooien.
 3. Oosterse kakkerlakken verspreiden overal velletjes en uitwerpselen. Kom je in aanraking met de uitwerpselen, dan kun je ook ziek worden. 
 4. De beestjes verspreiden een vieze weeïge geur. Deze is afkomstig van een stofje uit hun rugklieren. 

Ik zie de schade, maar ik zie nergens ongedierte!

Dat is mogelijk. De oosterse kakkerlak kan namelijk niet goed tegen licht en houdt zich daarom overdag goed verstopt. Wie nader onderzoek doet of durft te doen, kan ze aantreffen op warme en vochtige plekjes, bijvoorbeeld achter een oven of kachel, bij cv-ketels of bij warmwaterleidingen. Uiteraard zit de familie kakkerlak ook in keukenkastjes, want daar is het iedere nacht prijs. 

Hoe weet ik zeker dat ik te maken heb met de oosterse kakkerlak?

Zekerheid krijg je als je een professionele ongediertebestrijder inschakelt voor een grondige inspectie. Heb je een bedrijf? Dan ben je zelfs wettelijk verplicht om een expert in te schakelen voor het inspecteren en behandelen van ongedierte. Maar wat kun je van een eerste inspectie verwachten?

 1. De expert plaatst mogelijk een paar lijmvallen. Vangt hij hier één of meerdere exemplaren mee, dan kan hij deze beter identificeren.
 2. De expert gaat na in welke ruimtes de kakkerlakken zich precies schuilhouden. 
 3. Waar komen de kakkerlakken op af? Kwetsbare plekken worden aangewezen. 
 4. Hoe hebben de kakkerlakken hun entree kunnen maken? De expert bekijkt mogelijk ook de staat van het gebouw. 
 5. Mogelijk moeten ook omliggende gebouwen geïnspecteerd worden. De kakkerlakken kunnen zich namelijk verder hebben verspreid. 

Ook na de inspectie zul je de bestrijder nodig hebben, want oosterse kakkerlakken zijn niet met insectensprays of andere relatief goedkope doe-het-zelfmiddelen te verwijderen. De expert zal dan ook na inspectie een plan van aanpak opstellen: hierin beschrijft hij met welke middelen en materialen hij het probleem kan oplossen. Je hoort ook meteen hoeveel de oplossing gaat kosten. Stem je in met het plan en de bijbehorende kosten, dan duurt het niet lang meer voor de oosterse kakkerlak wordt aangepakt.

Hoe kan de oosterse variant op de kakkerlak bestreden worden?

Voor de aanpak van de oosterse kakkerlak moet er naar verschillende zaken gekeken worden. Allereerst is er natuurlijk de methode van de bestrijder. Naargelang de ernst van het probleem wordt er gekozen voor lokaasgel en/of insecticide. 

 • Insecticide 

De expert behandelt alle schuilplaatsen en omliggende plekken met een zeer sterk insecticide. Je moet dan voor minstens twee uur uit je woning of bedrijf blijven: zo kom je niet zelf in contact met het middel. Na de behandeling moet het pand ook goed geventileerd worden.

 • Lokaasgel 

De expert verdeelt de gel op de plekken waar de meeste kakkerlakken voorkomen. Eten ze van de gel, dan kan het even duren voor ze allemaal dood zijn. Ze moeten namelijk wel honger hebben… Toch is dit middel minstens zo effectief als de insecticide.

Let op, want enige voorbereiding van jouw kant is wel vereist. Zo zul je bijvoorbeeld keukenkastjes moeten ontruimen of vloeren moeten vrijmaken, zodat de bestrijder alle schuilplaatsen kan behandelen. 

Wil je ze nooit meer terugzien? Besteed extra aandacht aan hygiëne!

Het toepassen van een bestrijdingsmiddel tegen de oosterse kakkerlak is niet het enige dat moet gebeuren. Zo moet je zelf ook (meer) aandacht besteden aan de hygiëne in en rond je pand. Wat je doet? Je haalt weg waar kakkerlakken in de regel altijd op afkomen: namelijk voedsel en afval. Voedsel berg je op in goed afsluitbare dozen of blikken en afval plaats je in goed afsluitbare bakken of containers. Vanzelfsprekend laat je het afval ook zo snel mogelijk afvoeren. Hoe schoner je woon- of werkplek, hoe minder kans op kakkerlakken of ander ongedierte!

Nu bellen of mailen voor de oosterse kakkerlak?

Met dit ongedierte valt niet onder één dak te leven of te werken: zoveel is zeker! Grijp daarom vandaag nog in als je vermoedt dat de oosterse kakkerlak zich bij je schuilhoudt. Bel voor een afspraak met onze ervaren kakkerlakkenbestrijder of gebruik het contactformulier. De oosterse kakkerlak kan wel inpakken; daar kun je op vertrouwen!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder