Kakkerlakken
readtime 2 Minuten

Australische kakkerlak: van schade naar oplossing

26 nov 2019 • Redactie

De Australische kakkerlak staat slecht aangeschreven bij bedrijven die planten dan wel planten verhandelen, want dit beestje eet uitsluitend plantendelen en vormt dus een regelrecht gevaar voor alles wat groeit en bloeit. We kunnen dan ook wel stellen dat deze kakkerlak anders ‘te werk’ gaat dan zijn vaker voorkomende soortgenoten in ons land. De grote vraag is echter: wat moet je doen als je deze kakkerlak aantreft? 

Waar komt de Australische kakkerlak vandaan?

Deze kakkerlak komt oorspronkelijk uit de tropen. Het beestje is zeer warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid gewend en gedijt daar ook het beste op. Waar het leeft? Binnen of buiten gebouwen, als het zich maar goed kan verschuilen en als er eveneens genoeg planten in de buurt zijn om van te kunnen smikkelen. Want anders dan andere soorten kakkerlakken leeft de Australische kakkerlak een vegetarisch leven. 

Hebben we in Nederland vaak problemen met deze kakkerlakken?

Australische kakkerlakken kunnen - per abuis - meekomen met tropische als deze in ons land worden ingevoerd. En waar vinden we in ons land tropische planten, dan wel tropische temperaturen? Bijvoorbeeld in:

  • kweekkassen
  • serres
  • zwemparadijzen
  • dierenwinkels (in en rond aquaria)

Zolang het op een bepaalde plek erg warm (denk aan 30 graden of meer) en vochtig is, kunnen er Australische kakkerlakken leven. Is dat het geval, dan kunnen ook omliggende gebouwen (woningen of bedrijven) last krijgen van het ongedierte. Zeker als het ongedierte zich steeds verder gaat verspreiden, want kakkerlakken kunnen zich helaas sneller voortplanten dan dat jij ze kunt opmerken!

Hoe herken je de ‘Australische variant’ op de kakkerlak?

  • Het lijf is 30 tot 35 millimeter lang (antennes niet meegerekend).
  • De kakkerlak is overwegend roodbruin van kleur.
  • De kakkerlak is vooral te herkennen aan een lichtgele rand op het schild.
  • Australische kakkerlakken kunnen vliegen.

Wat voor schade kan de Australische kakkerlak aanrichten?

De Australische kakkerlak is een planteneter dus het zal overwegend schade toebrengen aan planten. Voor kostbare (en misschien zeldzame?) exotische planten is dat al geen goed nieuws, om nog maar te zwijgen over de financiële gevolgen van een kakkerlakkenbezoek. Want stel nu dat je een bedrijf runt waar planten worden gekweekt dan wel worden geïmporteerd of geëxporteerd? 

Hoe kom je van de Australische kakkerlak af?

Voor het aanpakken van de Australische kakkerlak raden we je niet aan om zelf met gif te gaan werken. Je weet namelijk nooit wat een middel met je planten kan doen. Beter is om advies in te winnen bij een professionele ongediertedeskundige. Die zal na een eventuele inspectie kunnen voorstellen om lijmvallen te plaatsen. 

Het voordeel van lijmvallen is dat er niet met gif hoeft te worden gewerkt: planten blijven dan intact. De vallen zullen wel regelmatig vervangen moeten worden, dus regelmatige controle is noodzakelijk. De lijmvallen worden zo dicht mogelijk bij de schuilplaatsen van de kakkerlakken geplaatst, zodat men zeker weet dat er ook kakkerlakken gevangen kunnen worden!

Hulp nodig bij de Australische kakkerlak? Bel vandaag voor expertise!

Als je Australische kakkerlakken ontdekt in of rond je woning of bedrijf, dan is dat natuurlijk flink schrikken. Vooral als je ook schade opmerkt aan je planten. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een ervaren ongedierte-expert, ook bij een eerste vermoeden. Voor een afspraak kun je ons altijd bellen of mailen, want de lokale specialist staat al voor je klaar!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder