Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Kakkerlakken soorten: welke zijn er en hoe ga je ze tegen?

22 nov 2019 • Redactie

Kakkerlakken soorten zijn er volop in de wereld. Helaas. Vooral heel jammer is het dat bepaalde soorten ook binnen kunnen verschijnen. Om welke kakkerlak soorten het gaat? Daar willen we hier het een en ander over uiteenzetten. Je wilt namelijk geen handjes met een kakkerlak schudden als je hem tegenkomt. Integendeel, je wilt hem snel kunnen identificeren en uitroeien!

Welke kakkerlakken soorten kunnen in woningen of bedrijven voorkomen?

In ons land kan de rust door drie soorten kakkerlakken verstoord worden. De meest voorkomende is de Duitse kakkerlak, gevolgd door de oosterse en de Amerikaanse kakkerlak. Hoe ze bij je terecht kunnen komen? Vanuit onze ervaring - en die van onze klanten - weten we dat het op de volgende manieren kan:

  1. De kakkerlakken zitten verstopt in (tropische) goederen.
  2. Je reist, zonder het te weten, met kakkerlakken in je eigen koffer.
  3. Je houdt je huis of bedrijf niet goed schoon. Afval trekt de beestjes aan!

Optie drie komt nog het vaakst voor. Vooral woningen waar zowel voedsel als afval rondslingert, worden het eerst getroffen. Vanuit deze woningen kunnen de kakkerlakken zich ook verspreiden naar andere woningen en die hoeven daar niet eens vuil voor te zijn! Ook bedrijven die met levensmiddelen werken moeten zeer alert zijn op kakkerlakken. 

Wat eet een kakkerlak dan?

Je ziet ze al aan komen trippelen: mes, vork en slabbetje nog net niet paraat. Ze duiken koelkasten en keukenkastjes in en vreten zich zo door plastic verpakkingen heen. Hebben ze nog honger? Dan zetten ze hun ‘tandjes’ ook in artikelen zoals zeep of toiletpapier. Het is maar net wat ze te pakken kunnen krijgen, ook al betekent dit dat ze zelfs elkaar moeten opeten. Extra crispy!

Bedenkelijk is ook dat kakkerlakken schimmels, bacteriën of virussen kunnen achterlaten waar ze lopen of eten. Je denkt wel twee keer na voor je een aangetast zakje chips opent voor de voetbalwedstrijd begint!

Hoe groot is een kakkerlak eigenlijk?

Dat is zeer afhankelijk van het soort kakkerlak. Zo is de Duitse kakkerlak 10 tot 15 millimeter groot. De oosterse kakkerlak is wat groter: 21 tot 28 millimeter. Heb je de twijfelachtige eer om kennis te maken met de Amerikaanse kakkerlak, dan tref je een exemplaar van 28 tot 44 millimeter. Bij deze drie soorten rekenen we de antennes voor het gemak even niet mee. 

Help, ik heb kakkerlakken aangetroffen. Wat nu?

Insectenspray tegen de kakkerlakken spuiten helpt niet echt. Ze blijven wel even op afstand, maar dan spoeden ze zich snel weer naar hun schuilplaatsen. Daar blijven ze tot de kust weer veilig is - lees: als het nacht is - om vervolgens weer op strooptocht te gaan. Toch een kakkerlak te pakken gekregen? Het goede gevoel is van korte duur, want je hebt nog talloze exemplaren te gaan. Beter is om meteen professionele hulp in te schakelen en dat gaat dan als volgt:

  1. Je belt of mailt via ons voor een afspraak met een professionele kakkerlakkenbestrijder.
  2. De professional komt langs voor een inspectie. Van welke drie kakkerlakken soorten is er sprake en hoe ernstig het is probleem?
  3. Na inspectie krijg je een vrijblijvend behandelplan, inclusief kostenraming.
  4. Geef je toestemming aan de expert om aan de slag te gaan? Dan kunnen jullie afspreken voor een eerste behandeling.
  5. De bestrijder pakt de kakkerlakken aan met insecticide en/of lokaasgel. Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn, afhankelijk van de ernst van het ‘kakkerlakkenbezoek’.

Hoe lang leeft een kakkerlak?

Na bestrijding hopelijk niet lang. Worden ze niet bestreden, dan kunnen Duitse kakkerlakken ongeveer 200 dagen oud worden. Voor de vrouwtjes van de oosterse kakkerlak geldt 180 dagen, de mannetjes leven ongeveer 160 dagen. De Amerikaanse kakkerlak is wat dat betreft het taaist: de mannetjes worden op drie dagen na een jaar oud en de vrouwtjes kunnen het ruim 700 dagen volhouden… mits ze in ideale leefomstandigheden verkeren en voldoende voedsel aantreffen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle kakkerlak soorten.

Kakkerlakken soorten identificeren en aanpakken? Bel nu voor een oplossing!

Zelf kakkerlakken aanpakken is heel pittig tot zelfs onmogelijk werk, zeker als de kakkerlakken zich overal hebben verspreid. Wees daarom verstandig en bel of mail meteen een professionele ongediertebestrijder als je kakkerlakken aantreft. Een goed doordachte aanpak, een professioneel middel en kennis van zaken is alles wat nodig is om van je woning of bedrijf weer een leefbare omgeving te maken!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder