Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Kakkerlakken beet

22 nov 2019 • Redactie

Kakkerlakken beet opgelopen? Dan ben je één van de weinigen die dit overkomt. Kakkerlakken kunnen namelijk wel bijten, maar doen dit alleen in zeer bijzondere omstandigheden. Zitten er kakkerlakken in je woning of bedrijf en ben je bang voor kakkerlakkenbeten? Hopelijk kunnen we je met onze informatie geruststellen!

Hoe groot is de kans op een kakkerlakken beet?

Kakkerlakken bijten alleen mensen als ze nergens anders in het geplaagde pand voedsel kunnen vinden en/of als er sprake is van een overbevolking door kakkerlakken (waardoor voedsel dus steeds schaarser wordt). Dit komt echter zeer zelden voor, want in de meeste gevallen kan een kakkerlak altijd wel iets vinden om aan te knabbelen. Is er wel sprake van een voedseltekort, dan kunnen de kakkerlakken je ‘s nachts bijten, bijvoorbeeld als je slaapt.

Je kunt ook door een kakkerlak gebeten worden als het beestje het idee krijgt dat het zich tegen een aanval moet verdedigen. Dit komt echter ook zelden voor, want kakkerlakken zijn misschien wel banger voor de mens dan andersom. En áls ze zich laten zien, dan is dat vooral in de nachtelijke uren.

Waar kunnen kakkerlakkenbeten voorkomen?

Kakkerlakken komen ‘s nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken. Er wordt ook wel gezegd dat ze aan nagels, wimpers en haren knabbelen. Vermoedelijk omdat ze graag organisch voedsel tot zich nemen... 

Maar nogmaals: dat kakkerlakken mensen bijten is zéér uitzonderlijk, dus je hoeft je hier niet meteen druk over te maken als je hinder ondervindt van kakkerlakken!

Hoe ziet een kakkerlakken beet eruit?

 • Kakkerlakken beten lijken op muggenbeten, maar ze zijn wat groter.
 • De plek van de beet wordt rood en zwelt wat op.
 • Krab je aan de beet? Dan kan de zwelling toenemen. Er kan ook pus ontstaan.
 • Soms zie je twee of drie beten op een rijtje (net als bij een bedwantsenbeet)

Kun je een ziekte oplopen van een kakkerlakken beet?

Via hun beten kunnen ze geen ziektes overbrengen, maar de kakkerlakken zelf zijn ook niet bepaald hygiënisch te noemen. Raak je een kakkerlak aan of raak je iets aan dat door kakkerlakken is aangetast, dan kun je alsnog met iets vervelends besmet raken. Hetzelfde geldt voor het aanraken of inademen (van deeltjes) van uitwerpselen. De aanwezigheid van kakkerlakken kan sowieso astma-aanvallen teweegbrengen. 

Hoe moet je een kakkerlakken beet behandelen?

 • Was de beet met water en zeep.
 • Gebruik een desinfectiemiddel voor de beet.
 • Krab niet, want dat kan de klacht verergeren!
 • Koel de beet desgewenst met ijs.
 • Ben je allergisch voor insectenbeten in het algemeen en ondervind je meer last van de beet dan dat we hier beschrijven? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Hoe kun je kakkerlakken beten voorkomen?

Door ervoor te zorgen dat je geen kakkerlakken binnen haalt. Simpeler gezegd dan gedaan? Dan moet je deze tips voortaan eens opvolgen:

 1. Poets regelmatig kastjes, vloeren en andere oppervlakken in keuken of badkamer.
 2. Laat geen afval slingeren! Berg het goed op en laat het op tijd afvoeren.
 3. Controleer je koffer altijd op ongedierte als je reist voor een vakantie of zakenreis.
 4. Bezit je een bedrijf? Dan zou controle op (buitenlandse) goederen standaard moeten plaatsvinden.
 5. Toch bang voor een kakkerlakkenbeet? Was je handen en gezicht dan goed voor je gaat slapen.

Hulp nodig bij hinder door kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn niet agressief en zullen dat ook niet snel of helemaal niet bijten. Ze kunnen je echter wel besmetten met een nare ziekte en dat is al reden genoeg om in te grijpen. Bel of mail daarom voor hulp van een professionele bestrijder zodra je één of meerdere kakkerlakken aantreft. Hij weet wel raad met dit ongedierte!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder