Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Voortplanting van de kakkerlak

22 nov 2019 • Redactie

Voortplanting van de kakkerlak ongewenst? Dan moet je er wat aan doen, zeker als deze insecten al in je woning of bedrijf zijn gesignaleerd. Kakkerlakken verspreiden zich namelijk snel en dat willen we graag even staven. Een gewaarschuwd mens telt bovendien voor twee, dus lees je in en ga voor een doeltreffend actieplan!

Hoe paren kakkerlakken?

Een vrouwtje scheidt feromonen af om een mannetje te lokken. Het mannetje gaat naar haar toe en ze paren met de achterlijven aan elkaar. Het vrouwtje kan er maar beter van genieten, want ze doet dit maar één keer in haar leven! Na de paring maakt ze verschillende eipakketjes aan in haar lijf. Hoeveel pakketjes? Dat verschilt per kakkerlakken soort, maar je kunt van zeven tot acht pakketjes uitgaan. De eerste eipakketjes die het vrouwtje legt, bevatten ook meer eitjes dan de latere pakketjes. 

Eitjes van de kakkerlak: waar vind je die?

In een eipakket zitten ongeveer 30 eitjes. Bij de oosterse kakkerlak kan dat zelfs de helft minder zijn. Het eipakket is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden af te schermen. Een vrouwtje kan het pakket op willekeurige plekken afzetten. Dat doet ze nadat ze het pakket een aantal weken heeft gedragen. Sommige soorten dragen het eipakket zelfs met zich mee tot alle nimfjes uitkomen. 

Van eitjes naar nimfen

Zodra de eitjes uitkomen, spreken we van nimfen. Dit zijn de nog piepjonge kakkerlakken. Deze zijn helemaal doorzichtig, maar mettertijd zullen ze steeds meer de kleur van een volwassen kakkerlak krijgen. Hiervoor moeten ze tot zeker vier keer toe vervellen. Tegelijkertijd wordt ook hun pantser harder en ontwikkelen ze vleugels.

Hoe snel de nimfen zich ontwikkelen? Dat hangt af van de soort en de temperatuur. Want hoe warmer het is, hoe sneller het volwassen kakkerlakken worden:

  • Nimfen van de Duitse kakkerlak: twee tot vijf weken bij 30 graden 
  • Nimfen van de Amerikaanse kakkerlak: vijf tot negen maanden bij 30 graden of meer. Bij lagere temperaturen kan het zelfs een jaar duren voor de nimfen de volwassenheid bereiken.
  • Nimfen van de oosterse kakkerlak: zes maanden bij 30 graden. In koelere sferen kan het een jaar of langer duren voor de nimfen als volwassen verder de wijde wereld intrekken.

Voortplanting van de kakkerlak: hoe snel gaat dit eigenlijk?

Hoe snel de voortplanting gaat, hangt af van de temperatuur in een pand en het voedselaanbod. Hoe warmer het is en hoe meer eten de kakkerlakken kunnen vinden, hoe meer kakkerlakjes ontstaan. Eenmaal volwassen kunnen ze nog een jaar tot anderhalf jaar oud worden; de vrouwtjes houden het meestal het langst vol.

Waarom brengen kakkerlakken zoveel onrust?

Zodra de kakkerlakken besluiten om met elkaar te paren, is het hek van de dam. Alle kakkerlakken die vanaf dan ontstaan zoeken het voedsel in je woning of bedrijf op, vreten het aan en besmetten alles met bacteriën, virussen of schimmels. Buikje weer rond? Dan zoeken ze snel hun schuilplaatsen weer op en zorgen ze nog net niet voor kaarslicht om elkaar te versieren. De volgende nacht komen ze weer tevoorschijn om het vreet- en paringsfestijn te herhalen. 

Intussen zie je overal kakkerlakken lopen en ruik je een vieze muskusachtige stank in je woning. De kakkerlakken zijn vliegensvlug: je hoeft er maar met een vinger naar te wijzen en ze schieten snel weg. Ja, ze zitten vanwege het voedsel graag in keukenkastjes, maar ze zijn ook dol op een verblijf in magnetrons, afzuigkappen, koelkasten, ovens en waterkokers. Op al deze plekken kunnen ze namelijk (vet-)resten aantreffen waar ze ook van kunnen smikkelen. 

Hoe stop je de voortplanting van de kakkerlak?

Voorbehoedsmiddelen uitdelen werkt niet echt bij kakkerlakken. Simpele en dus vaak goedkope middelen tegen kakkerlakken hebben al evenmin effect. Nee, het feest moet gewoon in één keer afgelopen zijn en dat bereik je met de hulp van een ervaren ongediertebestrijder. Deze kan het volgende voor je doen:

  1. Insecticide spuiten
  2. Lokaasgel verdelen
  3. Wering aanbrengen

Kakkerlakken kunnen hardnekkig blijven zitten waar ze zitten. Verspreiden ze zich ook nog eens in een rap tempo, dan blijft het bezoek niet beperkt tot je vuilnis en je keukenvoorraden, maar kun je zelfs in je woon- of slaapkamers verrast worden door deze ziekteverspreidende insecten. Run je een B&B, hotel of restaurant? Dan heb je zelfs een nog grotere verantwoordelijkheid, want je hebt klanten en personeel te beschermen tegen eventuele ziektes!

Stop de ongemakken door kakkerlakken!

Voorkom dat de kakkerlakken zich verder voortplanten en je woning of bedrijf met hun aanwezigheid overspoelen. Bel of mail ons per direct en je wordt meteen gekoppeld aan een bestrijder die in jouw buurt werkzaam is. Hij komt voor een inspectie en zal daarna een vrijblijvend plan van aanpak opstellen om af te rekenen met zowel oude als jonge kakkerlakken. Zoek maar vast een feestnummer uit, want jouw expert gaat slagen!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder