Kakkerlakken
readtime 4 Minuten

Duitse kakkerlak: van ontdekking tot snelle aanpak!

22 nov 2019 • Redactie

Duitse kakkerlak: dé kakkerlakkensoort die het vaakst voor ongemak zorgt in woningen of bedrijven. Vermoed je dat dit insect bij je inwoont, samen met zijn familie, vrienden en kennissen? De huur innen heeft geen zin, dus dat betekent maar één ding: per direct een uitzetting regelen, al dan niet met grove middelen. Maar hoe herken je dit brutale insect en welke stappen moet je nemen?

Zo herken je de Duitse kakkerlak

Je hoopt hem niet tegen te komen, maar als het toch onvermijdelijk is, dan wil je de Duitse kakkerlak ook meteen kunnen identificeren. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller je namelijk kunt gaan ingrijpen! Je herkent hem aan:

 • De afmeting: 10 tot 15 millimeter, met uitzondering van zijn antennes
 • De vorm van het lijf: plat
 • Zijn strogele tot lichtbruine kleur
 • Twee zwarte strepen op zijn borst
 • Zijn leerachtige vleugels (waarmee hij overigens niet kan vliegen)

De Duitse kakkerlak wordt vaak verward met de Oosterse kakkerlak, want ze lijken als twee druppels water op elkaar. Het verschil zit hem in het gegeven dat de Aziatische neef wél kan vliegen. 

Waar komen ze voor?

De Duitse kakkerlak vindt zijn oorsprong in Azië, maar kan over de hele wereld gevonden worden. Verspreiding vindt steeds vaker plaats, mede omdat steeds meer mensen reizen of buitenlandse goederen bestellen. Zo komen Duitse kakkerlakken ongezien in koffers of transportgoederen terecht en reizen ze mee tot ze een bestemming hebben gevonden waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Nu kan een Duitse kakkerlak tien tot veertig dagen zonder eten, dus hij kan - samen met jou - de andere kant van de wereld makkelijk bereiken én retour komen. 

Hoe komen ze binnen?

Zoals gezegd kunnen Duitse kakkerlakken door toerisme en transport in ons land terechtkomen, maar er zijn ook andere wegen die naar jouw woning of bedrijf leiden. 

 1. De kakkerlakken komen van de buren af, hoe schoon je eigen pand ook is.
 2. Ze zitten ook wel in tweedehands goederen, zoals kleding en apparatuur.
 3. De kakkerlakken komen mee in verhuisdozen.
 4. Ze worden aangetrokken door jouw onreine woning of bedrijfspand. Afval, vetresten en rondslingerend voedsel? Dat is pas feest!

Onze bestrijders krijgen weleens de vraag hoe het kan dat Duitse kakkerlakken ook schone panden kunnen terroriseren. In dat geval is het mogelijk dat de hinder bij de buren is gestart en en dat de kakkerlakken vervolgens door openingen in je pand, door ventilatiesystemen en langs waterleidingen eveneens een weg naar jouw optrekje hebben gevonden, immers: meer voedsel en meer schuilmogelijkheden voorhanden. Tja, een beetje creatieve kakkerlak ziet overal kansen!

Hoe pak je ze het beste aan?

Duitse kakkerlakken kunnen maximaal zes maanden oud worden, maar zo lang wil je natuurlijk niet met ze opgescheept zitten. Sterker nog: ze krijgen om de haverklap kleine kakkerlakjes en die kunnen zich ook binnen een mum van tijd weer voortplanten. Hoe roep je die verspreiding een halt toe? Door zo snel als je kunt een professionele ongediertebestrijder in te schakelen en dit is waarom:

 1. Het is belangrijk om te weten óf er daadwerkelijk sprake is van Duitse kakkerlakken. Een getraind oog ziet meer dan een leek, dus het is verstandig om een ongediertebestrijder eerst en vooral uit te nodigen voor een grondige inspectie.
 2. Zelf met een spray aan de slag gaan is best link, want jij, je kind of je dier kan de giftige nevel inademen. Kies je voor een expert, dan wordt er op een veilige en verantwoorde manier met insecticiden gewerkt. Je moet dan voor minstens twee uur de deur uit en er moet zeer goed geventileerd worden als de behandeling afgerond is. Alle uitleg hierover krijg je ruim van tevoren van de expert!
 3. Het aanpakken van Duitse kakkerlakken kan ook op een andere manier. De expert zet dan lokaasgel in. Als de kakkerlakken van deze gel eten, leggen ze na verloop van tijd het loodje. Verantwoord gebruik is hier ook belangrijk en dat kan alleen door een professioneel worden ingevuld.

Bied geen onderdak aan! 5 tips om ze te voorkomen

Als het om kakkerlakken gaat, druk je bij wijze van spreken niet graag op de ‘repeat’-knop. Niet voor niets geven onze bestrijders dan ook vele vrijblijvende adviezen om nieuwe hinder te voorkomen. Natuurlijk kun je de expert vragen om wering aan te brengen (dit is zelfs aan te raden!), maar je kunt ook een en ander zelf doen:

 1. Berg je levensmiddelen goed op in vacuümdichte dozen.
 2. Berg afval op in goed afsluitbare vuilbakken en voer het op tijd af.
 3. Schrob vuilcontainers regelmatig schoon.
 4. Dicht zoveel mogelijk naden, kieren en gaten in je pand. 
 5. Los vochtproblemen zo snel mogelijk op, ventileer regelmatig en stook de verwarming niet te warm. Maak het pand zo oncomfortabel mogelijk voor Duitse kakkerlakken!

Hinder door Duitse kakkerlakken: zo kom je aan hulp

Je bent overtuigd: het ‘uitzetten’ van Duitse kakkerlakken laat je het beste over aan een ervaren, betrouwbare en gekwalificeerde professional. Maar waar vind je die zo snel? Gelukkig ben je al op de juiste website beland. Nu is het een kwestie van de juiste gegevens opzoeken en een lokale bestrijdingsdeskundige bellen!

 • Vul op de homepage je postcode of woonplaats in.
 • Klik op ‘vind mijn lokale bestrijder’
 • Je ziet meteen wie je kan komen helpen!

Bel het nummer dat je op de pagina van de bestrijder ziet staan. Vul je liever het contactformulier in? Ook dan kun je binnen een zeer schappelijke tijd een reactie van je bestrijder verwachten. Samen met hem ga jij binnenkort een succesvolle strijd tegen de Duitse kakkerlakken aan!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder