Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Bruine en de zwarte kakkerlak

22 nov 2019 • Redactie

De bruine en de zwarte kakkerlak: kunnen we spreken van verschillen tussen de twee soorten? Zeker, want als men een zwarte kakkerlak ziet, dan gaat het in de meeste gevallen om de oosterse kakkerlak. Maar verschilt deze nu veel van bruine kakkerlakken, zoals de welbekende Duitse kakkerlak? Als je even tijd hebt voor een korte uitleg, gaan we nu van start.

Wat is de zwarte kakkerlak?

De oosterse kakkerlak is zwart van kleur en wordt in Nederland ook wel ‘bakkerstor’ genoemd. Een beetje ten onrechte, want het is geen tor, maar een volbloed kakkerlak. De oosterse kakkerlak komt niet zo vaak in ons land voor als zijn bruine neef, de Duitse kakkerlak. Steekt de oosterse variant wel zijn hoofd om het hoekje, dan kun je hem aantreffen in:

 1. Woningen
 2. Bakkerijen
 3. Restaurants
 4. Hotels
 5. Zorginstellingen
 6. Fabrieken
 7. Wasserijen
 8. Rioleringen

De oosterse kakkerlak zit nog het liefst in panden waar de temperatuur en het vochtgehalte heel hoog zijn. Daarom zitten ze met name in bakkerijen. Wat de ‘bakkerstorren’ daar doen? De omgeving bevuilen met uitwerpselen en voedsel aantasten dan wel besmetten met allerlei schimmels, bacteriën en virussen. Net als bruine kakkerlakken feitelijk doen.

Wat zijn bruine kakkerlakken dan?

Bruine kakkerlakken heb je in alle soorten en maten. Voor het gemak nemen we daarom de meest voorkomende: de Duitse kakkerlak. Deze soort kan overal verschijnen waar voedsel wordt geconsumeerd en wordt geproduceerd. De beestjes verstoppen zich in meerdere gaten, naden, spleten en kieren in muren, vloeren of kastjes en trekken er ‘s nachts op uit om voedsel aan te tasten. Intussen laten ze ook ziekteverwekkende uitwerpselen achter en vervellen ze regelmatig. Je treft dan, naast zwarte korreltjes, ook doorzichtige velletjes aan.

Hoe kom je aan de bruine en de zwarte kakkerlak?

 • Gebrek aan hygiëne

Wie langdurig afval rond laat slingeren en amper oppervlakken poetst, maakt de meeste kans op een bezoek van bruine of zwarte kakkerlakken. Onze bestrijders zeggen het vaak: gebrek aan hygiëne is feitelijk hoofdoorzaak nummer één!

 • Kakkerlakken reizen graag met je mee

Als je op reis gaat en een uitheems product meeneemt, kunnen daar kakkerlakken in zitten. Dit kan met name gebeuren als je een tropisch product aanschaft. Zitten de kakkerlakken eenmaal in je koffer, dan kunnen ze zich van daaruit verder verspreiden. Je koffer controleren voordat je vertrekt is dus niet geheel onverstandig.

 • Kakkerlakken door internationale handel

Je beheert een bedrijf dat levensmiddelen produceert en/of opslaat. Van belang is dan dat je altijd binnenkomende goederen (denk aan grondstoffen) controleert op ongedierte zoals kakkerlakken. Een dergelijke controle kan je een hoop materiële schade en dus financiële ellende schelen!

 • De kakkerlakken komen van de buren

Het probleem kan bij je buren beginnen. De kakkerlakken zorgen daar voor ongemak en een deel trekt verder naar andere woningen. De ‘migranten’ volgen de waterleidingen en/of dringen binnen door ventilatiesystemen en andere openingen in een pand. Jouw pand. Je merkt er niets van, tot je een keer een koelkast of keukenkastje opentrekt en een kakkerlak je bij wijze van spreken tegemoet grijnst.

Hoe reken je af met bruine of zwarte kakkerlakken?

Ook al ben je een fanatieke doe-het-zelf-bestrijder: geen enkel goedkoop middel kan tegen bruine of zwarte kakkerlakken op. Het beste middel? Dat is in handen van professionele ongediertebestrijders. Die werken namelijk alleen met de meest recent geteste insecticides en lokaasgels en kunnen daar op een verantwoorde manier mee omgaan. Dit is belangrijk, want je kunt mensen en dieren makkelijk vergiftigen als je onvoorzichtig met een middel omspringt.

De bruine en de zwarte kakkerlak tegengaan? Maak nu een afspraak

Het is simpel: je belt of mailt ons en je komt rechtstreeks in contact met een lokale bestrijder. Jullie maken samen een afspraak voor een inspectie. Vervolgens ontwikkelt hij een behandelplan en legt hij jou deze voor. Het maakt niet uit hoe ernstig het probleem is en met wat voor kakkerlak je te maken hebt: de expert stopt pas als jij weer zonder problemen kunt wonen of werken!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder