Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Kakkerlakken voorkomen met 7 gouden tips!

22 nov 2019 • Redactie

Kakkerlakken voorkomen is een kunst die sommige mensen, helaas, niet beheersen. Dat kan komen door onwetendheid, onkunde of nonchalance als het om hygiëne gaat, maar je kunt ook pech hebben. Bijvoorbeeld omdat je ze per ongeluk hebt meegenomen van een reis of omdat ze vanuit een ander pand zijn overgekomen. Hoe je kakkerlakken echt kan weren? Leer meer met onze zeven gouden tips!

Gouden tip 1 - Houd je woning of bedrijf schoon!

Onze experts hebben, naast het uitroeien van kakkerlakken, een dagtaak aan het geven van voorlichting over hygiëne. Ze komen dan ook vaak terecht in overvolle, door vet en etensresten aangekoekte keukens. Ze glijden bijna uit over vloeren waar het afval al wekenlang ligt te rotten. Ze betreden badkamers en toiletten die zo vervuild zijn dat elk ander soort ongedierte ervoor zou terugdeinzen. 

Niet zelden treffen onze experts eveneens een verbouwereerde klant aan, die zich afvraagt hóe hij in vredesnaam aan zoveel kakkerlakken komt. Ja, die voorlichting is hard nodig, maar een gerichte aanpak ook. Zo vaak mogelijk en zo goed mogelijk poetsen is misschien geen leuk karwei, maar o zo essentieel als je kakkerlakken voortaan wilt voorkomen!

Gouden tip 2 - Berg voedsel goed op

Oma’s slagroomtaart staat op tafel en iedereen heeft feestmutsen op. Niet veel later mag je de kakkerlakken uit de taart trekken, want die zijn ook gek op vet en suiker. Koekjes, kaas, vruchten of andere producten die onbedekt staan? Ook die worden zonder enige twijfel aangevreten. En als het moet, bijten de kakkerlakken zich zo door plastic verpakkingen heen. Drie tips in één tip dan maar? Berg al je voedsel op in blikken, dozen of andere hermetisch af te sluiten containers. Laat geen voedsel onbedekt staan en eet vooral NIETS wat door kakkerlakken is aangetast!

Gouden tip 3 - Ga verstandig om met afval

Een beschimmelde pizzadoos met inhoud op een bureau. Resten van chips en nootjes verspreid over een tapijt. De vaat op het aanrecht die al wekenlang stof én kakkerlakken verzamelt. Afval is ook voedsel en hoe makkelijker de kakkerlakken het afval kunnen bereiken, hoe eerder ze een vertrek naar andere oorden uitstellen. Dus:

  • Berg je afval op in goed afsluitbare afvalbakken of containers.
  • Maak de afvalbakken en containers regelmatig schoon.
  • Laat je afval op tijd afvoeren. 
  • Laat ook geen afval in de tuin slingeren. Hiertoe rekenen we ook brood of andere lekkernijen voor de vogels.

Gouden tip 4 - Los vochtproblemen zo snel mogelijk op

Kakkerlakken houden van vochtige, liefst ook warme omgevingen. Het doet ze namelijk denken aan de tropen, waar hun neven (of directe familieleden als de kakkerlakken vanuit een tropisch land met goederen zijn gemigreerd) al eeuwenlang resultaatgericht voor problemen zorgen. Voorkom dus lekkende leidingen of plassen water in elke ruimte van je pand! Plaats eventueel ook een hygrometer om de luchtvochtigheid in je pand te meten. 

Gouden tip 5 - Stook niet te warm en ventileer regelmatig!

Als je de voorgaande tip hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat je in je woning of bedrijf zo min mogelijk een tropische omgeving moet nabootsen. Dat betekent dus ook dat je aandacht moet besteden aan de volgende zaken:

  1. Houd de temperatuur zo laag mogelijk, als het even kan.
  2. Ventileer zo vaak mogelijk. Zet je ramen open of zorg voor mechanische ventilatie. 

Gouden tip 6 - Controleer goederen altijd op ongedierte

Wat je ook aan voedsel of aan grondstoffen aanschaft - of dat nu voor (de productie) in een bedrijf is of voor een woning - zorg dat je goederen altijd controleert op ongedierte. Tref je inderdaad kakkerlakken aan, dan moet je de goederen vernietigen. Ja, dit kan een verlies betekenen voor je bedrijf, maar klanten of personeel blootstellen aan kakkerlakken en dus ook ziektes zou nog véél meer verlies kunnen betekenen!

Gouden tip 7 - Dicht zoveel mogelijk openingen in het pand

Verboden toegang voor kakkerlakken. Een bordje ophangen met deze tekst zal niet helpen, maar wie de mouwen opstroopt en allerlei materialen verzamelt om zoveel mogelijk gaten, naden en kieren in eigen pand te dichten is heel goed bezig! Door dit soort openingen te sluiten maak je het kakkerlakken heel moeilijk om zomaar binnen te kruipen. Vergeet overigens ook niet om ruimtes rond pijpleidingen en ventilatieopeningen te dichten, want dat kunnen snelwegen voor kakkerlakken zijn!

Kakkerlakken voorkomen: de essentie in een notendop!

Waar al deze tips op neerkomen? Je moet je omgeving zo oncomfortabel mogelijk maken voor kakkerlakken. Ze mogen namelijk niets vinden wat hen kan helpen om te overleven. Ligt het afval toch wekenlang op je vloer te rotten? Dat is vrijwel hetzelfde als de kakkerlakken zelf binnenbrengen en ze trakteren op een krantje en warme pantoffels.

Zoveel kakkerlakken… je kunt wel wat hulp gebruiken!

Kun je, ondanks je eigen goede zorgen, toch de kakkerlakken niet weren? Dan kun je - nee, moet je zelfs - beroep doen op een professionele ongediertebestrijder. Want wie niets aan kakkerlakken doet, kan zelf ziek worden of de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen als de beestjes zich naar andere woningen verspreiden. Doe wat juist is en bel of mail ons voor een afspraak. Je wordt dan geholpen door een gedreven en enthousiaste kakkerlakkenbestrijder!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder