Kakkerlakken
readtime 4 Minuten

Amerikaanse kakkerlak

22 nov 2019 • Redactie

Amerikaanse kakkerlak aangetroffen in je toilet, keuken of badkamer? Of heeft zijn familie zich door het hele gebouw verspreid? Amerikaanse kakkerlakken kunnen een ‘pain in the butt’ zijn voor zowel particulieren als ondernemers, maar er kan zonder meer een oplossing voor bedacht worden. Hoe het begint en hoe het eindigt? Lees alles over deze kakkerlak en verzin alvast een passende strijdkreet!

Oorsprong 

De Amerikaanse kakkerlak komt van origine uit Afrika en is - mede door de scheepvaart - ook al eeuwen een onwelkome gast op alle andere continenten. Petje op en zeilen maar! Dit insect komt overal, maar heeft een voorkeur voor tropische gebieden, want daar is het altijd lekker warm en vochtig. Ook vandaag de dag teistert de Amerikaanse kakkerlak vooral tropische oorden, maar door het nog steeds bloeiende internationale handelsverkeer kan hij ook in jouw woning of bedrijfspand terechtkomen.

De Amerikaanse kakkerlak in Nederland: komt die vaak voor?

Het beestje komt niet vaak in woningen voor, want het moet écht lekker warm en vochtig zijn wil het zich daar nestelen. In productieruimtes van bedrijven komt het insect vaker voor, want hij kan zich in een partij met grondstoffen verschanst hebben. En hoe meer voedsel hij in dat bedrijf vindt, hoe beter. Niet voor niets lopen bedrijven zoals deze een groot risico:

 • Bakkerijen
 • Supermarkten
 • Dierenwinkels
 • Brouwerijen
 • Fabrieken 

In ons land zijn bedrijven verplicht om een ongediertebestrijder in te schakelen als er zich een probleem met ongedierte voordoet. Voor kakkerlakken is dat zeker aan te raden, want die kunnen een hoop schade aanrichten. Heb je een bedrijf en wil je van de kakkerlakken af of deze voorkomen? Vraag dan naar de mogelijkheden van een ongediertepreventieplan!

Waarom wordt er voor de Amerikaanse kakkerlak gewaarschuwd?

De Amerikaanse kakkerlak is ongedierte. En wat doen de meeste ongediertesoorten in de regel? Schade aanrichten en nare ziektes verspreiden. Het ‘takenpakket’ van dit insect wijkt daar helaas niet van af. Bekijk dit lijstje maar eens:

 1. Het beestje draagt bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. Soms kan het zelfs parasitaire wormen doorgeven.
 2. Alleen al de aanwezigheid van deze kakkerlak kan astma en andere allergische klachten opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
 3. De kakkerlak kan voedsel besmetten en voedselbederf veroorzaken. 
 4. Met zijn uitwerpselen en velletje vervuilt de kakkerlak de omgeving.
 5. Het beestje verspreidt een nare geur. Deze wordt door zijn rugklieren afgestoten.
 6. De kakkerlak steekt en bijt niet, maar je kunt er wel bang van worden of er zelfs een fobie voor ontwikkelen.  

Hoe kun je de Amerikaanse kakkerlak van andere soorten onderscheiden?

Dit type kakkerlak is één van de grootste soorten. Het beestje is 28 tot 44 mm lang, exclusief de twee zeer lange antennes op zijn kop. Het lijf is donkerrood en net als bij de andere kakkerlakken soorten vrij plat. De Amerikaanse kakkerlak kan vliegen, maar doet dit niet vaak, want hij kan sneller lopen dan vliegen. Kom je hem tegen? Dan moet je hem vooral niet met blote handen aanraken, anders kun je ziek worden. 

Wat kun je eigenlijk wél doen als je deze kakkerlak aantreft?

De Amerikaanse kakkerlak heeft natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp. De kans is echter niet groot dat jij over een leger sluipwespen beschikt en tegen de tijd dat je er een paar ‘ingehuurd’ hebt, loopt je woning of bedrijf al over van de kakkerlakken. Geen realistische oplossing dus, maar het gebruik van doe-het-zelfmiddelen voor particulieren is dat evenmin. 

Met wat lijmvallen kun je wel wat kakkerlakken vangen, maar nooit allemaal. Met gif spuiten werkt vaak averechts, want kakkerlakken hebben de nare eigenschap om snel resistentie tegen gangbare middelen op te bouwen. Bovendien zijn kakkerlakken lastig te bereiken: ze houden zich goed verstopt in allerlei donkere naden en kieren en schieten weg zodra ze je voelen naderen. Hier kun je niet van winnen!

Wat helpt echt tegen de Amerikaanse kakkerlak?

Voor dit insect zit er maar één ding op: een professionele ongediertebestrijder benaderen. Je bent al op de juiste plek beland, nu alleen nog even je woonplaats of postcode invullen en je krijgt meteen het nummer in beeld van een expert uit je eigen regio. Bel hem voor een afspraak en verwacht de volgende service:

 1. De verspreiding van de kakkerlakken moet eerst onderzocht worden om het probleem op een gedegen manier op te kunnen lossen. De expert komt dus voor een (eerste) inspectie!
 2. De bestrijder onderzoekt of er inderdaad sprake is van Amerikaanse kakkerlakken, waar ze zich schuilhouden en waar ze precies op afkomen. Mogelijk plaatst hij ook één of meerdere lijmvallen om een beeld te krijgen van de ernst van het probleem.
 3. Na de inspectie krijg je een behandelplan voorgesteld. Ga je met dit plan en de daaraan gekoppelde kosten akkoord, dan kan de daad bij het woord worden gevoegd!
 4. Voor de bestrijding aanvangt, zul je eerst zelf wat voorbereidingen moeten treffen. Zo moeten keukenkastjes of badkamerkastjes eerst ontruimd worden. Rommel moet van de vloer worden gehaald zodat de expert de schuilplaatsen van de kakkerlakken kan bereiken. Ook belangrijk is dat je zoveel mogelijk afval opruimt, goed opslaat en zo snel mogelijk laat afvoeren.
 5. De bestrijder gebruikt insecticide en/of lokaasgel om de kakkerlakken aan te pakken. Gebruikt hij dit eerste, dan zul je je woning of bedrijfspand voor twee uur moeten verlaten. Dit om niet zelf in contact te komen met het gif. 
 6. Voor het behandelen van Amerikaanse kakkerlakken kunnen één of meerdere nabehandelingen nodig zijn. Houd hier rekening mee en informeer daarom goed naar de kosten.

Hulp nodig wegens Amerikaanse kakkerlak?

Via ons kom je eenvoudig in contact met een lokale ongediertebestrijder. Hij beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid en heeft veel ervaring met kakkerlakken. Bel of mail hem vandaag nog voor een inspectie en hij zal je een passende aanbieding doen. De Amerikaanse kakkerlak kan alvast zijn biezen pakken!

Kakkerlakken verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder